EN   I   FR   I   NL   I   DE  
home presentatie portfolio biografie referenties contact

Beeldenzoeker, artistiek directrice, beelddramaturge, grafisch ontwerpster, iconograaf… hoe mijn werk wordt omschreven stelt mensen uit de theater - en muziekwereld in het begin vaak voor een raadsel. Ik zorg ervoor dat de communicatie van een operahuis, theatervoorstelling, concertzaal, musicus of festival, van hetzelfde artistieke niveau is als hetgeen het wil communiceren aan het publiek. Dit doe ik met mijn ervaring als grafisch ontwerper, (beeld-)dramaturg, communicatiestrateeg, musicus en kunsthistoricus. Zodoende vorm ik verbindingen tussen uitvoerende en beeldende kunsten. Het resultaat van mijn zoektocht vindt U in seizoensbrochures, huisstijlen, affiches, magazines, websites en andere vormen van communicatie die een productie, cultuurhuis of seizoen begeleiden.

Waarom?
Omdat een doordachte visuele identiteit (ontwikkeld in samenwerking met het artistieke team van een productie of culturele instelling) een productie, seizoen of culturele instelling op een hele sterke manier kan overbrengen. In de wereld van nu waar het beeld steeds meer gewicht krijgt.
Omdat het mogelijk is een klassiek werk - dat vaak al lange tijd geleden is geschreven - te verbinden met onze tijd en samenleving door middel van een beeld. Het beeld is ten slotte het eerste contact van een oeuvre met het publiek. Omdat het mogelijk is klassieke werken - die vaak al lange tijd geleden zijn geschreven - te verbinden met onze tijd en samenleving door middel van een beeld. De visuele communicatie is ten slotte het eerste contact van het publiek met een oeuvre of een seizoen.
Omdat de mogelijke verbindingen tussen klank, beweging en beeld zeer rijk zijn en nieuwe wegen kunnen openen. Een nieuwe blik op een productie of seizoen kunnen werpen en nieuw publiek kan interesseren.
Omdat programmaboeken, huisstijlen en brochures van concerten en theater, evenals de covers van Cd’s, te vaak op elkaar lijken, met dezelfde portretten van kunstenaars of 'glossy' ideeen uit de reclamewereld.
Omdat ik een muzikale of theatrale blik aanbied, in tegenstelling tot specialisten van alleen maar of beelden of grafisch ontwerpen die weinig kennen van de wereld van de uitvoerende kunsten.

Hoe werk ik?
Vaak meer associërend dan concreet. Een associatie of een metafoor suggereert een hele wereld en nodigt het publiek uit, terwijl bijvoorbeeld een productiefoto alleen maar bewegende kunst laat verstarren.
Met beelden van beroemde kunstenaars, gevonden in galerieën, boeken en exposities, of met beelden van jonge kunstenaars met alleen nog een internetsite. Met beelden van beroemde kunstenaars, gevonden in galerieën, boeken en exposities, of met beelden van jonge kunstenaars met alleen nog een internetsite.
Met een simpel, doordacht en sterk grafisch ontwerp dat de beelden laat spreken in plaats van op een storende manier de aandacht trekt.
Vaak ook in directe samenwerking met fotografen voor portretten of reportage in een precieze context van een concert of productie.

In de praktijk
1. Voorbereidend onderzoek, inleving in het gespeelde oeuvre, het festival of de culturele instellingen, gesprekken met de artistieke teams van de productie en/of met de artistieke eindverantwoordelijke van de zaal, het festival, het operahuis, etc.
2. Conceptie van een sterke visuele identiteit. Het daadwerkelijk zoeken en ontwikkelen van vorm, beeld en grafisch ontwerp.
3. Na de artistieke beslissing van de opdrachtgever: het geven van concrete opdrachten aan kunstenaars of fotografen, de artistieke leiding over het eindproduct (afhankelijk van de samenwerking worden delen van het werk in de culturele instelling gedaan, bv het grafisch ontwerp) alsmede de afhandeling van de beeldrechten met kunstenaars,fotografen en galerieën.

Voorbeelden van mijn werk vindt U in de portfolio.

Colofon © Lise Bruyneel - la fabrique des regards, 2019